povijest dubrovnika
History of Dubrovnik

„Jadranski biser“, smješten na dalmatinskoj obali, postao je važna mediteranska sila od 13. stoljeća nadalje. Iako teško oštećen potresom 1667. godine, Dubrovnik je uspio sačuvati svoje prekrasne gotičke, renesansne i barokne crkve, samostane, palače i fontane. Oštećen ponovno devedesetih godina oružanih sukoba, sada je u središtu važnog programa obnove koji koordinira UNESCO.

Rana povijest Dubrovnika

Glavna povijest Dubrovnika obično se koncentrira na malo naselje na mjestu Dubrovnika u pretpovijesno doba; ovo je naselje, zapravo, bilo na otoku zvanom Laus koji je u to vrijeme močvarom bio odvojen od kopna. U blizini je bilo i veće grčko naselje u onome što se zvalo Epidauros (današnji Cavtat).

Invazija Slavena u 7. stoljeću uništila je Epidauros i druge zajednice na tom području, zbog čega su stanovnici pobjegli u Laus. Laus se na kraju promijenio u Raus koji je pak postao Ragusa? što je povijesni naziv za Dubrovnik. Otprilike u to vrijeme i sam Dubrovnik osnovali su Hrvati (ime koje potječe od dub što znači hrast i dubrava što znači drvo? Nije iznenađujuće što je naselje bilo uz hrastovu šumu).

Ragusa i Dubrovnik na kraju su se spojili kad je močvara među njima bila napunjena.

Još jedna teorija o povijesti Dubrovnika koja dobiva na težini jest da je zapravo bilo veliko grčko naselje u kojem se danas nalazi Dubrovnik i da grad zapravo ima grčko podrijetlo.

Rast i prosperitet

Dubrovnik se znatno proširio od 9. stoljeća nadalje i kao dio Bizantskog carstva, pa se do 12. stoljeća čak smatrao donekle prijetnjom Veneciji i njezinoj Republici. Napadnut je iz Venecije, a od 1205. do 1358. potpao je pod njegovu vlast.

Stari grad dovršen je u 13. stoljeću i do danas je ostao nepromijenjen. Okružuju je visoki bedemi, a samo dva ulaza u stari grad vode na Stradun, gradsku šetnicu.

1358. godine Zadarskim ugovorom Dubrovnik je prestao biti pod vlašću Venecije i umjesto toga postao hrvatsko-ugarski, iako je imao veliku dozu neovisnosti.

Od 13. stoljeća nadalje, Dubrovnik je doživio niz važnih događaja koji su povećali njegovu važnost. Statuti 1272. godine postavili su temelje političkom i pravnom životu grada. Od 14. stoljeća trgovina s lokalnom regijom cvjeta, a grad također industrijski i kulturno napreduje. Dubrovnik je za to vrijeme imao niz naprednih ustanova? ljekarna je otvorena 1317., a sirotište 1432.

Back to top of page